Африканські буйволи: опис, різновиди

Африканські буйволи входять в список найнебезпечніших тварин Африки. На перший погляд ці звірі абсолютно нешкідливі, але якщо звернутися до статистики, то на африканському континенті з вини буйволів загинуло більше людей, ніж від усіх хижих кішок разом узятих. У цьому списку буйволи поступаються першістю лише бегемотам і нільським крокодилам.

Чорний африканський буйвол: опис

Буйволи дуже великі, в холці їх зростання досягає 1.5-1.8 метра при довжині тіла 3-3.5 метра. Хвіст завдовжки близько 80-100 см. Тіло кремезне, ноги короткі і сильні, голова здається весь час опущеною, так як знаходиться нижче прямої лінії спини. африканські буйволи Передня частина помітно могутніше задньої, через це передні копита теж помітно ширше, ніж задні. Природа подбала таким чином про те, щоб ноги могли витримати величезну вагу тіла. Вага дорослих тварин може бути від 500 до 900 кг. Скільки важить буйвол африканський, якщо він є найбільшим представником виду? Відповідь на це питання просто вражає: вага такого звіра може становити більше 1000 кг! Самці набагато більші за самок.

Забарвлення шерсті залежить від підвиду буйволів. Південноафриканські представники цього роду мають чорне забарвлення, у міру дорослішання він змінюється на темно-коричневий. Старі тварини помітні по білим колам під очима. Самки темно-коричневого забарвлення. Ці тварини вважаються найбільшими з цього виду, їх ще називають Капського буйволами. Інші підвиди відрізняються меншими розмірами і червонувато-коричневою шерстю. Центральні жителі континенту абсолютно чорні.

Рогу африканського буйвола заслуговують на особливу увагу, вони дуже незвичайні. У самого заснування - зрощені і являють собою твердий кістковий щит, який може витримати навіть постріл, так як куля просто відскочить від нього. Форма рогів досить своєрідна і красива. Від підстави вони йдуть вниз і в сторони, потім роблять плавний вигин і піднімають вгору. Відстань між кінчиками рогів близько одного метра. У самок вони набагато менше і не зрощені разом.

Ареал проживання

Африканські буйволи відносяться до сімейства парнокопитних та утворюють п’ять підвидів. Живуть ці звірі як у відкритих саванах, так і в густих лісах. Також можуть забрідати на висоту до 3000 метрів в гори. Але якщо розглядати основний ареал проживання, то найбільші скупчення буйволів спостерігаються в савані, там, де трав’яниста грунт і вода. Величезні стада буйволів на просторах Африки паслися два століття назад, тепер їх популяція набагато скоротилася. Тварини знаходяться під охороною людини, мешкають в заповідниках і на охоронюваних територіях.

Спосіб життя в дикій природі

Африканські буйволи живуть великими стадами, які налічують кілька сотень тварин. У таку величезну родину входять самці, самки і дитинчата. Статевозрілі буйволи можуть, відокремившись від рідного стада, створити своє. Старі самці стають дуже злими і шкідливими, після 10-12 років життя в стаді вони часто відокремлюються і ведуть одиночний спосіб життя. роги африканського буйвола

Без води рогаті красені довго протриматися не можуть, тому далеко від водойм не відходять. Дорослий буйвол може випити до п’ятдесяти літрів води. Харчуються рослинною їжею, основний їхній корм - багата клітковиною трава. Пасуться в нічний час, під палючим сонцем в денний час вони вважають за краще відлежуватися в затінку. У будь-якому випадку і в будь-який час стадо буйволів виставляє чергових, щоб при наближення небезпеки тварини могли організувати оборону або втекти.

Африканські богатирі можуть розвивати швидкість до 55-60 км / год. Плавці з них теж хороші, тільки не люблять вони плавати, у воді почувають себе менш впевнено. Захищаючись і нападаючи на ворогів, старші самці утворюють півколо, за їх спинами стоять молоді тварини.

Розмноження

Шлюбний період буйволів припадає на весняні місяці. Самці б’ються за готову до спаровування самку, перемагає найсильніший. Б’ються “чоловіки” не шкодуючи себе, навіть шматочки рогів відлітають від сильних ударів. Так що молодим і занадто старим претендентам на даму майже ніколи не вдається здобути перемогу. чорний африканський буйвол

Після закінчення 10-11 місяців, перед початком нового шлюбного періоду, самки йдуть з стада в затишні місця, щоб спокійно народити потомство.

Тільки народившись, теля, ретельно вилизаний, хвилин через 15-20 слідом за мамою йде в стадо. Новонародженого буйвола малюком назвати важко, так як він з’являється на світ вагою близько 50 кілограм. Дитинчата цих гігантів швидко ростуть і набирають вагу, перші 30 днів життя сисунець випиває щодоби по 5 літрів молока. На другому місяці молодь починає щипати траву, але молоко телята п’ють до шестимісячного віку.

Африканський карликовий буйвол

Розповідаючи про ці величних тварин, хочеться поговорити про такий різновид, як карликовий африканський буйвол. Відомо також і інша назва - червоний або лісової міні-буйвол. Він є найменшим з усіх видів. африканський карликовий буйвол

При зростанні в холці трохи більше метра карликовий представник роду важить близько 250-280 кг. Шерсть тварин рудого окрасу, через це вони і отримали свою другу назву - червоні. Біля вух помітні пензлика з пухнастою шерстки. Рогу міні-буйвола спрямовані вгору і назад. Найстрашніший для них природний ворог - це леопард.

Цікаві факти з життя буйволів

Африканські буйволи уособлюють міць і дику незайманість савани. Вони, як могутні ідоли, бродять по просторах Африки, викликаючи захоплення і повагу. Адже ці тварини, на відміну від деяких людей, ніколи не кинуть свого одноплемінника в біді. Кидаючись на допомогу постраждалому, вони не бояться навіть левів. Розглянемо ще деякі цікаві подробиці з життя буйволів. скільки важить буйвол африканський

• Кидаючись на ворога, буйвол в якості зброї використовує роги, якими легко може розпороти черево навіть величезному лева. Після того як ворог переможений на землю, потужне тварина буде топтатися по жертві протягом 1-2 годин, поки не залишиться лише суцільне пляма крові.
• Самка буйвола захищає своє дитинча навіть ціною власного життя. Якщо маленькому теляті загрожує небезпека від хижака, то на його захист миттєво стає все стадо на чолі зі старими величезними самцями.
• Африканські буйволи дуже страждають від маленьких паразитів, сисних кров. Товста шкіра тварин не рятує їх від кліщів і гедзів. Виручають їх при такій біді пташки, яких називають волоклюямі, або буйволової. Пернаті влаштовуються на спинах тварин і викльовують всіх паразитів.



ЩЕ ПОЧИТАТИ