Кавказька гадюка: противник, з яким не варто зв'язуватися

Кавказька гадюка відноситься до сімейства гадюкових. Ця змія отруйна, але укус її не смертельний, хоча і небезпечний. Гадюки ніколи першими не нападають на людину, всіляко намагаючись уникнути контакту з ним, тобто поповзти з поля зору. Більш того, вони майже негайно залишають уподобані місця, якщо в них з’являється багато кавказька гадюка людей, або починається будь-яка діяльність людини. Якщо все-таки зустріч “віч-на-віч” відбулася, кавказька гадюка і в цьому випадку не нападає. Вона намагається помилковими випадами уникнути сутички. Як тільки людина відступає, змія негайно відповзає. Свої отруйні зуби вона пустить в хід тільки в самому крайньому випадку.

Вона мешкає тільки на заході Кавказу і в Закавказзі, тобто вид цих змій узкоареальний, більш того, ендемічний. Багато людей чули про цю змії, тому у них виникає питання: “Як виглядає гадюка?” Ця рептилія невелика, довжина її - приблизно 60 см. Голова набагато ширше тіла. Забарвлена ​​змія буває в лимонно-жовтий, цегляно-червоний, оранжевий кольори і їх поєднання з чорним у вигляді звивистих смуг або поперечних ліній. Іноді зустрічаються і абсолютно чорні екземпляри. Молоді особини менш яскраві. Незважаючи на яскраве забарвлення, цих змій непросто помітити на тлі сухого листя і каменів. Ось такий маскувальний костюм виробила кавказька гадюка. Фото добре демонструє це.

кавказька гадюка фото Змія ця досить флегматично. Вона більшу частину доби проводить в своєму притулку, виходячи що на полювання в нічний час. Тільки сильний голод може змусити її залишити облюбоване місце в денний час. Кавказька гадюка затаивается в очікуванні жертви. Як тільки вона наближається, змія робить різкий кидок, кусає і відповзає. Згортається клубком і чекає, поки подіє отрута. Наприклад, щоб убити миша, досить 1 хвилини. Потім, зрозумівши місцезнаходження жертви шляхом промацування мовою грунту, підповзає і заковтує її.

Кавказька гадюка любить погрітися на сонці. При цьому голова і хвіст її завжди знаходяться в тіні, а тіло - під сонячними променями. Така поза дозволяє їй краще переварити нічну здобич. Харчуються гадюки в основному гризунами, ящірками, але і комахами не зневажають.

У гадюк є власна територія, яку вони, живучи, як правило, парами, охороняють від прибульців. Скупчення змій або зміїні вогнища зустрічаються вкрай рідко. Але до зимової сплячки змії зазвичай збираються. Відбувається це з двох причин. По-перше, придатних сховищ трохи. По-друге, зібравшись у великій клубок, змії хоч якось зігрівають один одного.

як виглядає гадюка Багато холоднокровні тварини часто гинуть в суворі зими. На відміну від них гадюки завжди доживають до весни. Вони облаштовують зимові притулку нижче зони промерзання і заздалегідь прогнозують настання холодів, встигаючи влаштуватися на зимових квартирах. У стані сплячки кавказька гадюка проводить близько 180 днів в році. Вилазить вона з притулку приблизно в березні-квітні і не спить до вересня-жовтня.

Спаровуються ці змії в квітні-травні. Кавказька гадюка приносить приплід раз в 2-3 року, будучи Яйцеживородящие. У самки в яйцепровід може сформуватися від 2 до 5 яєць. Потомство народжується в серпні-вересні. Кожен змієня знаходиться в шкірястої прозорій оболонці, від якої позбавляється протягом першої години. Під час другої години життя відбувається перша линька. Дивно, але перший тиждень молодняк не їсть. А з другого тижня вони вже здатні ковтати здобич, по вазі яку можна порівняти з їх власним.

У зв’язку з різким скороченням чисельності кавказька гадюка була занесена в Червону книгу.



ЩЕ ПОЧИТАТИ