Літають птиці. Список нелітаючих птахів

Птахи, які не вміють літати, сприймаються так само дивно, як тварини, які не вміють ходити, або риби, які не вміють плавати. Навіщо в такому випадку потрібні крила цим істотам, якщо вони не можуть підняти їх в повітря? Проте, на нашій планеті існують цілі загони таких створінь. Одні живуть у спекотній африканській савані, інші - на крижаних антарктичних берегах, а треті - на островах Нової Зеландії.
літають птиці список

Передмова

Якщо порівнювати всі види пернатих, які існують на нашій планеті, то літають птиці займають незначну частину в порівнянні з літунами. Чому так? Вся справа в тому, що здатність літати допомагає їм виживати в світі дикої природи. Крила не тільки рятують птахів від хижих тварин, а й дають можливість добувати собі їжу. Так, в пошуку їжі пернаті здатні долати величезні відстані, а це набагато зручніше, ніж нишпорити в пошуках їжі по землі. Крім того, літуни можуть будувати свої гнізда для виховання потомства на значній висоті, завдяки чому до пташенят не зможе дістатися небезпечний ворог. Виходить, що птахам, який вміє літати, набагато легше вижити в жорстокому світі під назвою “дика природа”. Дана здатність допомогла їм стати другим за чисельністю класом хребетних. Так, наприклад, вчені нараховується 8500 різних видів птахів, а ось ссавців всього 4000 видів. Якщо політ для пернатих є таким важливим способом для виживання, то чому ж деякі з них не мають цим умінням? Як пристосувалися виживати літають птахи? Приклади ми розберемо нижче. Вчені вважають, що раніше ці птахи теж вміли літати, однак в ході еволюції втратили таку здатність. Ну що ж, давайте розглянемо, що собою представляють настільки дивні створіння.
літають птиці приклади

Літають птиці: список

  1. Пінгвінообразние. Ці істоти більшу частину свого життя проводять у воді. В результаті еволюції їх крила видозмінилися і нагадують ласти, завдяки яким вони стали відмінними плавцями.
  2. Страусоподібні. Страус - це найбільша нелітаючий птах. Він занадто важкий для польоту. Щоб підняти в повітря таку масу, потрібні величезні крила, відповідно, і мускулатура крила повинна стати ще масивніше і сильніше.
  3. Нандуобразние. Співвідношення несучої поверхні крила і розмірів тіла у цих птахів таке, що навіть інтенсивні помахи крил не підніматимуть птицю в повітря.
  4. Казуарообразние. Часто даний загін пов'язують з Страусоподібні. Він включає в себе два сімейства: Ему і Казуаровие.
  5. Ківіобразние. Ківі є нелітаючими безкілевих птахами. Їх маса становить 3-3,5 кг, а довжина - 50-80 см. Тіло цього створення покривають волосоподібні пір'я.
  6. Трістанскій пастушок. Відноситься до загону Журавлеподібні. Це найменший представник нелітаючих птахів. Його розміри становлять 13-15 см, а маса - всього 37-40 м Мешкає згаданий вид на одному з островів Трістан-да-Кунья.
  7. Папуга Какапо. Інша назва - совиний папуга. Цей досить великий і рідкісний представник виду водиться у вологих лісах на Південному острові Нової Зеландії. літають птиці пінгвіни

Літають птиці: пінгвіни

Ці створіння є прекрасними плавцями і нирцями. Вони водяться тільки в південній півкулі нашої планети. Більшість з них живуть в Антарктиді, проте окремі види можуть виживати в помірному і навіть тропічному кліматі. Деякі представники пінгвінообразних проводять у воді до 75% свого життя. Ці нелітаючі птахи можуть залишатися під водою завдяки важким і твердим кісток, які служать баластом, як важкий пояс для водолаза. Крила пінгвінів еволюціонували в плавники. Вони допомагають керувати рухом у водному середовищі на швидкості до 15 миль / год. Ці птахи мають обтічне тіло, що нагадує весла форму ніг, ізолюючу прошарок жиру, а також водонепроникні пір’я. Всі ці властивості дозволяють пінгвіна комфортно почувати себе навіть у крижаній воді. Для збереження тепла вони мають досить жорсткі і дуже щільно розташовані пір’я, що забезпечують гідроізоляцію. Ще однією властивістю, що дозволяє виживати в дикій природі, є унікальна біло-чорне забарвлення розглянутих птахів. Вона робить пінгвіна невидимим для хижаків як знизу, так і зверху. Живуть ці птахи в колоніях, що досягають чисельності кількох тисяч особин. Пінгвіни є найчисленнішими представниками “нелетунов”. Так, щорічно узбережжі Антарктиди відвідують до 24 мільйонів цих істот. велика нелітаючий птах

Страусоподібні

Африканські страуси - це найбільші пернаті нашої планети. Їх зростання може досягати 2,7 метра, а вага - 160 кг. Ці нелітаючі птахи харчуються травою, пагонами дерев і чагарниками, не гребують комахами і дрібними хребетними. У природі розглядаються створення живуть невеликими групами - один самець і кілька самок. Страуси мають дуже гострим зором і відмінним слухом. Вони є прекрасними бігунами. У разі небезпеки страус може розвинути швидкість до 70 км / год. Крім того, він є прекрасним бійцем, його двопалі лапи - серйозна зброя. Судіть самі: на один сантиметр тіла при ударі ногою цього птаха припадає сила в 50 кг. Крім великій швидкості і відмінних бойових якостей, страус відрізняється умінням добре маскуватися. У разі небезпеки він лягає і притискає шию і голову до землі, в результаті його важко відрізнити від звичайного чагарнику. Як бачимо, даний представник “нелетунов” прекрасно пристосувався для виживання в дикій природі.

Нандуобразние

Ці нелітаючі птахи поширені в Південній Америці: Аргентині, Бразилії, Болівії, Уругваї та Парагваї. Населяють пампаси (відкриті простори, степи), покриті травами і чагарниками. Доросла особина досягає в довжину 140 см, її вага - 20-25 кг. Зовнішністю і способом життя нанду нагадує страуса, проте вчені вважають, що це абсолютно різні види. У природі дані птахи живуть групами, що досягають 30 особин. У разі небезпеки дорослий нанду може розвивати швидкість до 60 км / год. Серед природних хижаків, здатних полювати на дорослих особин, - ягуари і пуми. А ось молодняк страждає від нападів диких собак. Крім того, броненосці люблять руйнувати гнізда цих птахів.

Казуарообразние

Ці нелітаючі птахи мають багато спільного зі страусами, проте головним їх відмінністю є трипала лапа. Водяться вони в Австралії і Новій Гвінеї. У цьому загоні всього два сімейства: Ему і Казуаровие. Останні досягають 170 см в довжину, вага їх становить 80 кг. Вони характеризуються стислим з боків дзьобом і роговим “шоломом” на голові. На відміну від стресів і нанду казуари воліють жити в лісових хащах. Харчуються опалим плодами дерев і дрібними тваринами. В іншому ж представники даного загону схожі на своїх близьких родичів - страусів.
літають птиці

Ківіобразние

Представники цього виду ведуть нічний спосіб життя, мешкають в густих лісах Нової Зеландії. У денний час ківі ховаються в чагарниках і густих хащах лісу, а вночі бродять в пошуку корму, який знаходять завдяки добре розвиненому нюху. Харчуються хробаками та іншими безхребетними, яких витягують з сирої грунту. За допомогою довгого дзьоба ці птахи не тільки добувають їжу, але і роблять невеликі поглиблення в лісовій підстилці, в якій ховаються самі.

Трістанскій пастушок

Це найменша нелітаючий птах на Землі. Зараз даний вид зберігся лише на острові неприступної (він вільний від людей і хижаків) архіпелагу Трістан-да-Кунья. Раніше ж ці птахи в достатку водилися на всіх прилеглих островах, однак завезені білою людиною коти повністю знищили на них даний вид. Пастушок віддає перевагу відкритим луки і папоротеві зарості. Харчується міллю, земляними хробаками, насінням та ягодами.

Папуга какапо

Цей птах занесена в Червону книгу. Вона не вміє літати, однак може планувати з височини на землю. Незважаючи на наявність повноцінних крил, какапо має слабкі м’язи і важкі кістки без повітряних порожнин. Птах веде нічний спосіб життя, а харчується листям папороті, мохами, ягодами і грибами.

Вимерлі нелітаючі птахи

Найвідомішими на сьогоднішній день вимерлими “нелетунамі” є безкрила гагара і птах додо. Перша з них ставилася до сімейства чістікових. Довжина її тіла складала 70 см. Крила були досить маленькими, але добре пристосованими до веслування під водою. Птах був повністю винищена в 19 столітті. Додо, або маврикійський дронт, - це вимерла нелітаючий птах, що населяла острови Маврикій в Індійському океані. Була повністю винищена білою людиною і завезеними котами при експансії цих земель.
вимерла нелітаючий птах

Висновок

Ось ми і розглянули, як пристосувалися до виживання в дикій природі літають птиці. Список їх, як ви можете судити, в принципі, досить різноманітний. Вчені вважають, що перші “нелетуни” з’явилися на островах в зв’язку з тим, що кормова база там була багатої, до того ж повністю були відсутні хижаки. Ймовірно, саме цим і пояснюється той факт, що в згаданих умовах однаково виживали особини як з розвиненими, так і недорозвиненими крилами, або і зовсім без них.



ЩЕ ПОЧИТАТИ