Плямистий олень аксис - один з найкрасивіших оленів в світі

Олені - красиві і витончені тварини. Вони завжди асоціюються з благородством, гідністю і внутрішньою силою. У цій статті ми поговоримо про аксиса, яких по праву вважають найкрасивішими представниками свого сімейства. Як виглядає олень аксис? Чим відрізняється від своїх побратимів? Який спосіб життя веде? На всі ці питання ми відповімо нижче.

Олень аксис: опис

Аксіс - стрункий, середніх розмірів олень. На вигляд він трохи крупніше кози, але має довші ноги і вище її в зростанні. Чоловічі особини досягають в холці приблизно 90 см, “дами” - близько 75 см, довжина тулуба при цьому доходить до 1,7 м. Рогу аксисов не надто пишні і гіллясті, зате досить довгі. Згинаючись в формі підкови, вони можуть виростати на 75 сантиметрів вгору і завжди утворюють тільки три гілки: одну довгу, яка розходиться вгорі, і одну коротку, біля самої основи.

Як видно на фото, олень аксис володіє такою, що запам’ятовується і дуже виділяється забарвленням. Так як тварина родом з тропіків, вона не змінюється цілий рік і не залежить від зміни сезонів. Рудо-коричневе хутро оленя прикрашають ряди білих округлих плям. Горло і живіт аксиса білі, по спині від голови до самого хвоста проходить чорна смуга. На лобі, над очима розташовується чорна мітка у вигляді галочки.

забарвлення оленя аксиса

Де живе олень аксис?

Вид аксис - єдиний представник роду аксисов. Він широко поширений в природі, особливо в межах своєї історичної батьківщини - на Індійському субконтиненті. Його чисельність постійно збільшується, тому зустріти оленя в місцевих лісах можна з великою ймовірністю. Олень живе в Індії, Непалі, Пакистані, Шрі-Ланці, Бірмі і Таїланді. Він селиться в передгір’ях Гімалаїв, в листяних лісах і високих заростях, уникає сухих і пустельних територій.

У XX столітті аксиса штучно розводили поза Азії, де він успішно прижився і живе і донині. Сьогодні в якості інвазивного виду він зустрічається на хорватському острові Раб, в Техасі і на Гаваях в США, в Вірменії, Аргентині, Уругваї, Нової Зеландії, Бразилії, в українському заповіднику Асканія Нова. В Австралії аксис став першим завезеним оленем, в даний час його розводять на сході країни.

олень аксис

Спосіб життя

Олені аксиса живуть групами, утворюючи стада від п’яти до ста особин. Вони складаються з дорослих самок і молодих особин будь-якої статі. Підростаючи, самці залишають стадо, а самки залишаються разом з матір’ю.

Найактивніше олені в ранні ранкові години і в період сутінків. Вони не люблять спеку і вдень ховаються від неї в густих лісах, отлежіваясь в затишному місці. У пошуках їжі вони можуть розосереджуватися і відходити одна від одної на кілька десятків метрів.

Вони мирно уживаються з багатьма копитними, тому разом з ними можуть подорожувати олені барасинга, антилопи нільгау і інші види. Аксиса добре уживаються з деякими мавпами, “співпрацюючи” з ними на взаємовигідних умовах. Так, поруч з ними можна побачити мавп лангурів. Вони скидають з дерев недоїдені листя і плоди, якими потім живляться олені. Ті, в свою чергу, швидше помічають присутність неподалік хижака і попереджають мавп про небезпеку.

самка оленя аксиса

Харчування

Основний раціон оленів аксисов становить молода трава і пагони. З наближенням зими, коли трава грубіє, тварини переходять на листя, різноманітні частини чагарників і фрукти. Вони з задоволенням поїдають фікуси, плоди корд слизової, рослини роду Флемінг і плоди джамболан. Щоб дістати до високих гілок, олені можуть ставати на задні лапи, сильно витягаючи вгору. Вони люблять пити, особливо в спеку. Як мінімум двічі в день тварини підходять до водних джерел, але роблять це з великою обережністю, так як всюди може таїтися небезпека.

Вороги аксисов

Олені аксиса є великою і ситної здобиччю, тому природних ворогів у них більш ніж достатньо. На них полюють азіатські леви, леопарди, бенгальські тигри, звичайні і червоні гімалайські вовки, тигрові пітони, болотні крокодили. Молодняк стає здобиччю лисиць і шакалів.

Зачувши небезпеку, аксиса не розсипаються в сторони, як, наприклад, свинячі олені, а збиваються в купчасте стадо. Тварини здатні розігнатися до 50 кілометрів на годину і з легкістю перестрибнути перешкоду в 1,5 метра. Відбігши на певну відстань, вони ховаються в густій ​​траві, буквально “потонувши” в її заростях. Нерідко вони шукають порятунку в річці, забравшись на безпечний острівець посеред вируючого потоку.

самець аксиса

Розмноження

Відсутність яскраво вираженої сезонності в тропіках призвело до того, що у аксисов немає чіткого шлюбного періоду. Їжа є постійно, а значить, і сприятливий час для розмноження триває цілий рік.

мати і дитинча оленя

Серед самців існує певна ієрархія, перевага до спаровування з самкою мають ті особини, чиї роги найбільш довгі. Юні олені з рогами, покритими м’якою бархатистою шкіркою, значно поступаються їм. Але на цьому конкуренція не закінчується. Коли у будь-якої самки починається тічка, самці ведуть за неї бої, зчіплюючись рогами і намагаючись упустити суперника додолу.

Самому спаровування також передують шлюбні ігри. Деякий час олені бігають один за одним і вилизують обранця. Потомство оленів аксисов з’являється після семи місяців вагітності і, як правило, складається з двох-трьох малюків. Перший тиждень вони досить слабкі і ховаються біля матері. Це не дуже великий термін, адже у інших оленів він розтягується на більш тривалий період.

Приблизно 7 тижнів діти харчуються молоком і набираються сил, а потім здатні самі відшукувати їжу. Повністю дорослими і здатними до розмноження самки аксисов стають через чотири роки. Самці - тільки після 7-8 років, за цей час вони встигають не раз скинути і оновити роги - головний визначник їх статусу.



ЩЕ ПОЧИТАТИ