Сімейство Качині: опис і представники сімейства

У нашій статті ми хочемо поговорити про представників сімейства качиних, які є найчисленнішою групою серед водоплавних птахів. Саме вони першими були одомашнені людиною в давнину. Їх значення в сільському господарстві велике і по сей день.

Качині в нашому житті

Сімейство Качині налічує понад 150 видів, які, в свою чергу, поділені на сорок пологів. Попередники цих пернатих мешкали на землі ще в давнину. Для цього є чимало підтверджень. Археологами знайдені останки птиці (предок сучасної качки), вік якої близько 50 млн років. сімейство качині

Представники сімейства досі грають важливу роль в нашому житті, оскільки їх містять в домашніх господарствах для отримання пуху, яєць і м’яса. Не кращим чином позначається на чисельності пернатих промислове полювання.

Опис сімейства

Сімейство Качині не тільки численне, але і досить різноманітне. Представники сімейства значно відрізняються один від одного не тільки розмірами, а й забарвленням. Наприклад, вага птахів коливається від 250 грам (карликовий африканський гусак) і до двадцяти кілограм (лебідь-шипун). Представники сімейства мають характерне, щільне оперення, покрите водонепроникною мастилом. Це пояснюється тим, що водоплавна птиця сімейства качиних практично завжди знаходиться у воді.

Птахи мають характерну довгу і гнучку шию, сплощений і широкий дзьоб, обтічне тіло з великим запасом підшкірного жиру. А ноги у них короткі, широко розставлені, з пальцями, з’єднаними перетинками. Всі птахи сімейства вміють пересуватися по суші, але при цьому відмінно плавають, а деякі навіть пірнають. Пернаті прекрасно літають і здатні розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину.

Звички представників сімейства

Птахи сімейства качиних ведуть моногамний спосіб існування і мають складні соціальні зв’язки. Гніздитися вони вважають за краще біля водойм, а іноді і на острівцях. Самки гнізда вистилають пухом, який попередньо вищипують з черевця. Пташенята з’являються на світ зрячими, вони швидко ростуть і активно розвиваються. Вже через пару днів малюки можуть самостійно добувати собі їжу. Їдять, як правило, в темний час. Абсолютно всі птахи мають полохливий характер, а тому намагаються бути надзвичайно обережними. птиці сімейства качиних

Вважається, що деякі види мають прекрасно розвиненими органами почуттів: нюх, зором, слухом. Навіть сам дзьоб у качиних має певну чутливість.

Сімейство Качині представляють далеко не дурні птиці. Багато з них мають розвинене розумом, як, наприклад, гуси. Вони передають накопичений життєвий досвід від одного покоління іншому.

Житла і харчування качиних

Сімейство Качині дуже численне і при цьому має широкий ареал проживання. Вони поширені практично по всій земній кулі (винятком є ​​Антарктика). Абсолютно всі різновиди линяють два рази в році: повністю влітку і частково восени (або взимку).

При повній линьки птиці навіть втрачають здатність літати. Харчуються пернаті рослинною їжею: зеленими частинами рослин, насінням, прикореневими частинами водних рослин, пагонами. А ось тваринна їжа для них стоїть на другому місці. Процес годування відбувається і в воді, і на суші. Зазвичай птахи не пірнають. З дна водойм їжу вони дістають, занурюючи шию в воду, іноді і передню частину свого тулуба. гоголь сімейство качиних

Орнітологи припускають, що колись качині почали поширюватися по земній кулі з одного з материків, що знаходиться в Південній півкулі. А сьогодні вони зустрічаються повсюдно по всьому світу. Їх немає тільки в Антарктиді і на деяких островах в океанах. Дуже часто трапляється так, що один і той же вид зустрічається в абсолютно різних місцях, в різних умовах існування (наприклад, в тропічному і помірному кліматі).

Вчені вважають, що подібне явище трапляється через відхилення міграційних шляхів птахів. Вона просто збиваються з шляху і обгрунтовуються на нових землях невеликими колоніями. Згодом вони зазнають певних змін в забарвленні, величині, і навіть припиняють вести перелітний спосіб життя.

Практично всі птахи сімейства качиних - водоплавні. А тому і живуть вони біля водойм, в прибережній зоні. А деякі селяться на морських просторах. На будь-якій водоймі можна побачити одного з представників даного сімейства. А багато навмисно селяться поруч з людиною, в садах і парках.

Список видів качиних

Качині - велике сімейство, до складу якого входять три підродини: качки, гуси та полулапчатие гуси. Всього їх більше 150 різновидів. До них відносяться:

  1. Білоголова савка.
  2. Білоголовий нирок.
  3. Великий крохаль.
  4. Червоноголовий нирок.
  5. Крижень.
  6. Гусь-гуменник.
  7. Лебідь-шипун.
  8. Лебідь-крикун.
  9. Морянка.
  10. Гага звичайна.
  11. Гоголь звичайний.
  12. Світязь.
  13. Пеганка.
  14. Сіра качка.
  15. Сірий гусак
  16. Чубата чорніти.
  17. Сіньга.
  18. Чирянка мала.
  19. Шилохвіст.
  20. Чирянка велика.

Ми бачимо, наскільки широко сімейство качиних. Список, наведений нами, далеко не повний. У ньому представлені лише деякі види. Зупинимося на деяких з них більш детально.

Гоголь

Гоголь (сімейство качиних) - це Ниркові качка, яка відноситься до кочующім перелітним видам і представлена ​​двома підвидами, що мешкають в Північній Америці і Євразії. Птахи зимують на півдні (включно до басейну Середземного моря). Дуже часто пернаті зимують в Італії. сімейство качиних мандаринка

Гніздяться вони в лісових районах поряд з озерами і великими річками, а зимують уздовж морського узбережжя або на прісних водоймах. У травні і квітні птиці відкладають до 11 яєць, які в подальшому самка висиджує (протягом 29 днів). Пташенята залишаються в гнізді всього пару днів, а у віці 8-9 тижнів починають літати. Щорічно птахи роблять лише одну кладку. Вони завжди збираються в невеликі групи, яких і тримаються протягом життя. Гоголь літає досить швидко, а злітає після розбігу по воді. Харчується птах тваринною їжею, яку дістає під водою, пірнаючи на кілька метрів.

Гоголь (сімейство качиних) має цікаву особливість влаштовувати свої гнізда в дуплах дерев, норах кроликів і штучних дуплянках. Самець демонструє характерне шлюбне поведінку. Родинними видами є ісландський гоголь (гніздування в Америці, Італії та Ісландії) і маленький луток (гніздування в Північній Євразії).

Лебідь-кликун

Лебедь - кликун - птах, що отримала свою назву через трубних звуків, що видаються в польоті. Кликуни - це дуже великі пернаті, їх вага може досягати десяти кілограм. Годуються вони на мілководді, повністю занурюючи голову в воду разом з довжиною шиєю і передньою частиною тулуба.

Під водою птиці дістають коріння рослин, насіння, відловлюють дрібних безхребетних: личинок, комах і рачків. Злітають з водної поверхні вони важко через значний ваги. Спочатку птиці беруть тривалий розбіг, човгаючи лапами по воді, а потім поступово починають набирати висоту. Зимують кликуни на півночі Середземномор’я, на узбережжі Каспію, а частина пернатих летить на південний схід Азії. лебідь кликун птах

Лебеді віддають перевагу відкритим просторам: лагунах, озерах, гирлах річок, і морського узбережжя. Гнізда вони облаштовують в заболочених місцях, на острівцях, торфовищах, в тундрі, на озерах. З кінця травня розпочинається період гніздування. Самки відкладають від трьох до п’яти яєць і потім їх висиджують. Пташенята з’являються на світ через 31-42 дня. Самостійно починають літати молоді особини у віці 11-14 тижнів.

До споріднених видів можна віднести тундрового лебедя, що має більш скромні розміри. Ця північна птах родини качиних гніздиться, як правило, в арктичному поясі Євразії, іноді її можна зустріти в Італії. А ось чорний лебідь стався з Австралії, а в Європу його завезли в якості декоративного пернатого.

Мандаринки

Хто ще представляє сімейство Качиних? Мандаринка - це, мабуть, найкрасивіша качечка в світі. Мова, звичайно, ж йде про Селезньов, але і самка теж хороша, але менш яскраво забарвлена. Даний вид качиних має ще другу назву - “китайська качка”. Багато століть поспіль такі птахи прикрашали імператорські водойми в Японії, Кореї та Китаї, а тому і були названі мандаринки (мандарин - великий чиновник в Азії). Тому плоди мандарини не мають ніякого відношення до походження назви. північна птах родини качиних

Птах має невеликі розміри і важить від 0,5 до 0,8 кілограма. Вона відноситься до лісових качках. У довжину особини досягають 40-48 сантиметрів. Самці мають дуже яскраву шлюбну розмальовку. З початку вересня по липень на голові і шиї селезнів утворюються бакенбарди і чубчик. У забарвленні з’являються яскраво-помаранчеві ноти з переходами в фіолетовий, зелений і бурий колір. Дзьоб має яскраво-червоний колір, а лапи пофарбовані в жовтий колір. Самці дуже красиві, а ось самки виглядають набагато скромніше, в їх забарвленні переважають сіро-білі і оливково-бурі відтінки. Мандаринки добре літають, а також прекрасно плавають і навіть пірнають. За суші вони пересуваються досить швидко. А ось голос у них зовсім не схожий на звичний крякання, хоча вони і являють сімейство качиних. Мандаринка видає попискування або тихий свист.

Ареал проживання

Мешкали спочатку ці красиві птахи в Східній Азії. У Росії в даний час вони гніздяться в Приморському та Хабаровському краї, в Амурській і Сахалінській області. У північних регіонах мандаринки поводяться, як перелітні птахи. У вересні вони відлітають на зимівлю в Китай і Японію.

Мандаринки мають характерну особливість: вони люблять жити на дереві. Часом їх дупла знаходять на шестиметрової висоти. Такий незвичайний спосіб життя змусив качок навчитися стрибати з висоти без будь-яких пошкоджень для себе.

Живу мандаринки біля гірських річок, над якими звисають дерева, і в лісах біля водойм. У Росії ця порода через свою нечисленність занесена в Червону книгу. Полює на таких качечок можна, їх розводять в парках і садах як декоративну породи.

Як ми вже говорили, птахи віддають перевагу гніздитися у води, віддаючи переваги бурелому. За командою самки каченята пірнають прямо з дупла і потім вчаться плавати. У раціон мандаринок входить рибка, жуки, равлики, насіння рослин, жолуді і жаби. Качки вміють в повітрі підніматися вертикально вгору, а тому в дубових посадках вони легко знаходять собі корм. Крім того, мандаринки годуються рисом, злаковими пагонами, гречкою.

Особливості поведінки мандаринок

Два рази на рік вони змінюють оперення. У червні самці скидають свій красивий наряд і стають схожі на самок. Мандаринки дуже рано повертаються з зимівлі, часом в період, коли ще не зійшли сніги. У шлюбний період між селезня виникає ворожнеча через самки.

Качки відкладають від семи до чотирнадцяти яєць. Через місяць з’являються пташенята. В період висиджування кладки самки не полишають гнізда, їх годує самець. Все літо обоє батьків займаються вихованням своїх нащадків, вони їх навчають плавати, літати, захищатися від хижаків. Малюки вміють літати вже у віці сорока днів. сімейство качиних список

У літню пору мандаринки зовсім невибагливі і добре уживаються з іншими пернатими в будь-яких водоймах, тому їх часто розводять в зоопарках і дендропарках в якості декоративного виду, забезпечуючи їм умови, наближені до природних. Але при цьому слід пам’ятати, що птахи не переносять температуру нижче п’яти градусів, в зимовий час вони не можуть жити на вулиці.

Патагонские гуси

Цей рід качиних містить п’ять видів: патагонський казарка, сероголовий Магелланова гусак, червоноголовий гусак, звичайний Магелланова гусак і андський гусак. Ареал проживання пернатих - Фолклендські острови і Південна Америка, Чилі, Перу. Патагонские гуси мають природоохоронний статус. Харчуються птахи рослинною їжею, вважаючи за краще гуляти на лісових галявинах і полянах. Їх улюбленою їжею є: кореневища, насіння, пагони, листя, злаки. В цілому цей рід практично нічим не відрізняється від інших представників качиних.

Крижень

Крижень (сімейство качиних) - це найбільша річкова качка. Зовні самці відрізняються від самок. Вони мають сіре тіло, каштанову грудку і зелену голову. Живуть крижні в будь-яких водоймах, а ось гніздитися воліють на купині, землі, рідше - в дуплах, іноді вони він можуть селитися досить далеко від води. Крижень дуже поширена на території Європи. Тіло птиці має густий шар пуху. Пір’я змащені маслянистої сумішшю, що виділяється куприкової залозою, тому качка ніколи не намокає, хоча весь час знаходиться у воді.

Крижні мають плавальні перетинки між пальцями ніг, які допомагають їм плавати. Качки відмінно літають, а ось по суші пересуваються вкрай незграбно. Харчуються птахи комахами, земноводними, черв’яками, пагонами, рослинною їжею. Саме ці качки вперше були одомашнені древніми людьми.

Замість післямови

Як ми могли переконатися, сімейство Качині - це не тільки дуже численна група пернатих, а й досить різноманітна. Її представники мешкають по всьому світу, в самих різних куточках планети, але при цьому мають неймовірно схожі ознаки.



ЩЕ ПОЧИТАТИ