Властивості і застосування лаванди

Лаванда - багаторічна рослина сімейства ясноткових, знаходить широке застосування в кулінарії, косметології та парфумерії. Ця рослина використовували для ароматизації гарячих ванн ще в стародавньому Єгипті і Греції. Сьогодні лаванду вирощують цілими плантаціями, з її листя і квітів роблять ефірне масло.
 властивості та застосування лаванди

Історична довідка


Культивувати ця рослина, що володіє яскраво вираженим приємним ароматом, почали ще в стародавньому Єгипті, де листя і квіти лаванди вузьколистої використовувалися в парфумерії, ароматерапії, торгівлі і при відправленні релігійних обрядів. Ефірна олія лаванди входило до складу сумішей, використовуваних для бальзамування. Вона вважалася священною рослиною, і згодом християни також стали надавати їй сакральні властивості. За їх переказами, Адам і Єва при вигнанні з Раю зуміли винести з собою тількидва рослини - розмарин і лаванду, які повинні були скрасити їм земне існування.
Згодом рослина стали культивувати в Європі, використовуючи його як запашне, вважалося, що його аромат відлякує нечисту силу. Перші духи, що з'явилися в XIV столітті, містили в собі ефірні масла з квітів лаванди, склад їх вважався магічним - духам приписували властивості зберігати жіночу привабливість і продовжувати молодість їх власниці. Сьогодні, коли в магію вже мало хто вірить, лаванда залишається як і раніше затребувана за свої ароматні і лікувальні властивості.
в Україні лаванду дізналися тільки після вітчизняної війни 1812 року. Спочатку вона вирощувалася тільки в оранжереях і ботанічних садах. Сьогодні вона росте на території України і Краснодарського краю.

Як отримують лавандова олія


Для отримання ароматних витяжок раніше використовувалися такі способи, як анфлераж (екстракція за допомогою очищеного тваринного жиру) і дистиляція маслом. Сьогодні на фабриках, де виробляють ефірну олію лаванди з свежесорванихкольорів, найчастіше використовують метод дистиляції паром.
Отримуване масло майже не має кольору, тягуче, але в той же час легке, воно прекрасно поєднується з іншими ефірними маслами і дозволяє складати прекрасні гармонійні парфумерні композиції з маслами фенхеля, сосни, гвоздики, кориці, імбиру сандалу, пачулі, мирра, мирта, чайного дерева, розмарину. У різних поєднаннях з цими маслами воно використовується в ароматерапії, косметології та парфумерії.
Якість масла, яке впливає і на його ароматичні властивості, залежить не тільки від якості вихідної сировини, але і від місця його зростання, а також від того, як далеко від нього розташоване виробництво, адже сировина повинна бути свіжим. До найякіснішим і дорогим відноситься масло французького виробництва, там фабрики розташовані поруч з плантаціями, де посіяна і росте лаванда. Англійське олію з специфічний аромат, який можуть відрізнити тільки фахівці, цінується менше. Ефірна олія лаванди з полів Австралії і Криму знаходиться в середньому ціновому діапазоні.

Властивості лаванди


Хімічнийсклад ефірної олії лаванди досить складний, воно містить складні ефіри спирту, а також оцтової, масляної, капронової та валериановой кислоти. На її аромат впливає концентрація таких речовин як каріофіллен, лавандіол, борнеол і гераніол. Квіти лаванди містять урсоловую кислоту, кумарин і герніарін, в них присутні дубильні речовини і смоли.
Запах лаванди сам по собі виробляє терапевтичний ефект, але її листя і квіти мають і іншими лікувальними властивостями. У народній медицині вони використовуються також у вигляді настоїв і відварів. Ці відвари є хорошим сечогінним і заспокійливим засобом, рекомендованим людям нервового і дратівливого типу особистості. Чашка відвару з квітів і гілочок цієї рослини, випита перед сном, стане відмінним антидепресантом, зніме стрес, допоможе відновити сон. Заспокоїть нерви, усуне дратівливість і прожене безсоння і крапелька ефірного масла лаванди, нанесена на подушку.
Масло лаванди можна наносити на тканину, не боячись, що залишаться сліди. Після висихання і випаровування слідів від масла незалишається.

Ванни з міцним настоєм лаванди допомагають при хворобах серця. Їх рекомендують тим, хто проходить реабілітацію після того, як був перенесений інсульт, а також страждають тахікардією, прискореним серцебиттям, ревматизмом. Ефірною олією лікарі рекомендують розтирати груди в області серця - це допомагає нормалізувати серцебиття, а розтираючи їм віскі, ви можете позбутися від запаморочення. Препарати лаванди - хороший антисептик, їх можна використовувати для дезінфекції ран, лікування дерматитів та інших хвороб шкіри. Маслом лаванди можна вилікувати навіть таке серйозне захворювання, як грибок. Але слід враховувати, що протипоказаннями до застосування таких препаратів є індивідуальна непереносимість і відраза до запаху лаванди, її також не рекомендують застосовувати в перші місяці вагітності і в перші тижні після аборту.

Застосування лаванди в кулінарії і побуті


Крім медицини і парфумерії, лаванда використовується в кулінарії в якості приправи, яка особливо популярна на півдні Європи - в Італії, Іспанії, Франції. висушені іпотолченние квіти додають в супи, соуси і салати, страви з грибів, м'яса та овочів. У США товчену лаванду використовують як перець, а китайці додають її для додаткової ароматизації трав'яних і жасминовий зелених чаїв. в Україні листя лаванди використовували, прокладаючи шари яблук, мочених в бочках, а також додавали її в трав'яні збори та чаї. Суха лаванда, набита в полотняні мішечки, служила ароматизатором для постільної білизни, в цій якості використовували і лавандова мило.




ЩЕ ПОЧИТАТИ